Loading

American Red Cross

   juli 1943

Voor hun Clubmobiles was het Amerikaanse Rode Kruis op zoek naar goed opgeleide ‘all-American girls’ tussen de 25 en 35 jaar met werkervaring, goede gezondheid en een leuk uiterlijk. Dorothy Jane en haar zus Grace meldden zich halverwege de oorlog allebei aan als vrijwilligster.

Lees het hele verhaal bij overview >

Vertrek naar Europa

september 1943

Dorothy en haar zus Grace volgden een korte opleiding bij het ARC. Daarna - in september 1943 - vertrokken ze naar Groot-Brittannië. Ze werden ingedeeld bij Group F van de Clubmobiles. Hun Clubmobile droeg de naam ‘Atlanta’.

Lees het hele verhaal bij resources >

Landing op utah beach

16 juli 1944

Dorothy Jane Burdge landt samen met de andere 'girls' van de American Red Cross Clubmobiles, Group F, op Utah Beach, 40 dagen na D-Day. Vanaf hier zal ze met haar Clubmobile steeds in de achterhoe- de van het VIII Corps meereizen.

Lees het hele verhaal bij Marsroute (1) >

Ontsnapt aan Bastogne

16 december 1944, Bastogne

Op 16 december werd de F-Group verrast door het Duitse Ardennenoffensief en vier Clubmobiles weten maar net aan de omsingeling van Bastogne te ontkomen. De terugtocht voert de hen via de ons nu bekende plaatsen uit dit offensief: St. Vith en Vielsalm.

Zie Dorothy’s Marsroute kaart (2) >

Duitsland in

Siegfriedlinie, 15 mrt 1945

Op 15 maart 1945 passeerde de F-Group van de Red Cross Clubmobiles de Duitse Siegfriedlinie en 10 dagen later staken ze de rivier de Moesel over, gevolgd door de oversteek van de Rijn bij Koblenz. De opmars vorderde snel.

Zie Dorothy’s Marsroute kaart (3) >

Het ongeluk

Altenburg, 1 mei 1945

1e Luitentant Lee A. Branch maakt tijdens een rustmoment ‘toertochtjes’ met een buitgemaakte Arado 96. De Clubmobile meisjes worden ook uitgenodigd voor een tochtje. Grace maakte als eerste een vlucht, gevolgd door Dorothy. En dat ging mis, met fatale afloop...

Zie Dorothy’s Marsroute kaart (4) >

Begraven in Margraten

19 juni 1945

Op 4 mei 1945 wordt Dorothy Jane tijdelijk begraven te Eisenach, Duitsland. Een dikke maand later werd ze overgebracht naar de Amerikaanse begraafplaats te Margraten.

Lees het hele verhaal bij Marsroute (5) >

Juli 1943 (?)

Aanmelding ARC

September 1943

Naar Groot-Brittannië

16 juli 1944

Landing op Utah Beach

15 maart 1945

Siegfriedlinie

1 mei 1945

Verongelukt bij pleziervlucht

19 juni 1945

Begraven in Margraten, Vak RR, Rij 12, Graf 290

23 november 1943

Vertrek naar Europa

20 januari 1944

Aankomst in Engeland

juni 1944

Landing Omaha Beach

VS komt in de oorlog

11 december 1941

Nazi-Duitsland verklaart oorlog aan de VS

Keerpunt 2e wereldoorlog

2 februari 1943

Slag om Stalingrad: Rode Leger verslaat Duitsers

-->

Dorothy Jane Burdge

Een American Red Cross 'girl'

Naam: Dorothy Jane Burdge
Geboren: 14 augustus 1915
Overleden: 1 mei 1945, 29 jaar
Rang & Legeronderdeel: American Red Cross
Begraafplaats: Vak B, Rij 7, Graf 4

In de Tweede Wereldoorlog vroeg het Amerikaanse leger het Amerikaanse Rode Kruis om recreatieve diensten te organiseren om militairen in oorlogsgebied een hart onder de riem te steken. Het Rode Kruis zocht hiervoor all American girls. Dorothy Jane en haar zus meldden zich aan als vrijwilligers en werden ingezet op een Clubmobile. Een dikke maand na D-Day landden ze met hun Clubmobile op Utah Beach. Vanaf dat moment trokken ze mee met de fronttroepen via Normandië naar Parijs, Bastogne, Nederland en uiteindelijk Duitsland.

Dorothy Jane Burdge overleefde 9,5 maand meereizen in het kielzog van het front, maar kwam uiteindelijk op 1 mei 1945 op tragische wijze om tijdens een pleziervluchtje..

De Clubmobiles waren serviceclubs 'op wielen'. In elke Clubmobile werkten drie Amerikaanse meisjes. De Clubmobiles reisden mee in de achterhoede van een legerkorps en deelden gratis koffie, donuts, kauwgum en sigaretten uit aan de soldaten die terugkwamen van het front. Een journalist beschreef de Red Cross girls in 1943 als 'the loveliest Army that has ever visited England'.

Dorothy Jane & Grace werden ingedeeld bij één van de 10 Clubmobile Groups, Group 'F'. Elke groep bestond uit 32 girls, 8 Clubmobiles, een Cinemobile mobiele bioscoop, 3 bevoorradingstrucks, 2 Britse Hillman-pick-up trucks en een jeep voor de teamleider. De Clubmobile van de twee zussen droeg de bijnaam ‘Atlanta’.