Het Rijnlandoffensief

Periode: 8 februari – 28 maart 1945

Britse tankbestuurder tegen Duits burger terwijl hij de grens oversteekt: Excuse me mate, is this the road to Berlin?

Betrokken: Red Cross ‘girl’ Dorothy Jane Burdge passeert op 15 maart de Siegfriedlinie, en stak een dikke week later de Moesel en daarna de Rijn over.

Tanksoldaat Arthur Whitbeck vecht mee bij het oprollen van de Duitse verdediging van de Siegfriedlinie. Hij sneuvelt op 4 maart niet ver de van de Rijn als zijn tank wordt getroffen door een Duitse voltreffer.

Generaal-majoor Maurice Roseneemt als bevelhebber van 3 Armored Division deel aan the Rhineland offensive en steekt op 25 maart de Rijn over.

Soldaat Robert Watts sneuvelt op 13 april bij een patrouille op de Rijn, waarschijnlijk door eigen vuur.

Nadat de opmars enkele maanden nagenoeg stil had gelegen pakten de geallieerde legers deze in februari 1945 weer op. Het Rijnlandoffensief dat vanaf 8 februari van start ging was in feite een tweetrapsraket: eerst moest het gebied tussen de Maas / Duitse grens en de Roer worden veroverd, daarna kon men verder oprukken naar de Rijn. De Britten en Canadezen vielen aan vanuit de regio Arnhem- Nijmegen (Operatie Veritable) en de Amerikanen vanaf Venlo naar het zuiden. Aan het einde van de eerste week van maart werd de Rijn bereikt en wordt Keulen ingenomen.

Op 7 maart hadden de Amerikanen een enorme meevaller: Duitse troepen hadden tijdens hun terugtocht natuurlijk vakkundig alle bruggen over de Rijn opgeblazen. Maar bij Remagen in het Rijnland troffen ze de Ludendorffburg nog volledig in tact aan. Het gaf het Amerikaanse 1e leger onder leiding van Omar Bradley de kans om een bruggenhoofd aan de oostzijde van de Rijn te vormen. Twee weken later – op 22 maart – stak generaal Patton van het 3de Amerikaanse leger bij Oppenheim de Rijn over.

Een dag later werden rondom de Duitse stad Weeze de operaties Varsity en Plunder uitgevoerd. Na een enorm artillerieoffensief (operatie Plunder) op 23 maart werd een amfibische landing uitgevoerd op de oostoever van de Rijn. Een dag later werden 17.000 paratroopers gedropt achter de Duitse linies (operatie Varsity). Ondanks felle Duitse tegenstand wisten de geallieerden de Duitse troepen terug te dringen en ontstond er na enkele dagen een stevig bruggenhoofd.

Nu konden de geallieerde legers vanuit twee plekken beginnen met de verovering van Duitsland. De opmars naar Berlijn ging de laatste fase in.

De Ludendorff-brug
Bron: Publiek domein

Amerikaanse soldaten steken de Rijn over terwijl ze worden beschoten.
Bron: Bundesarchiv, Bild 183-J28303 / CC-BY-SA

Allies open final drive in Germany

Meer over...