De Italiaanse veldtocht

Periode: 10 juli 1943 – 2 mei 1945

Betrokken: Majoor Maurice Rose neemt vanaf 10 juli 1943 als stafchef van 2nd Armored Divisio, deel aan de invasie van Sicilië en later Italië met als doel het Middellandse Zeegebied onder geallieerde controle te brengen. Hij vecht er tot november 1943, als het 2nd Armored Division wordt overgeplaatst naar Engeland om zich voor te bereiden op de invasie van Normandië..

Toen begin 1943 duidelijk werd dat de geallieerden de oorlog in Noord-Afrika zouden gaan winnen, konden de geallieerde legeraanvoerders hun pijlen om een nieuw doelwit richten. De Amerikanen wilden Noord-Frankrijk binnenvallen maar daarvoor was men nog niet klaar in 1943. Dus werd gekozen voor de wens van de Britten: Italië binnenvallen om zo geallieerde hegemonie in het Middellandse Zeegebied te verkrijgen. Bovendien zou het verslaan van Mussolini’s Italië een enorme propagandastunt zijn.

Op 13 mei capituleerden de Duitse en Italiaanse legers in Noord-Afrika, op 10 juli 1943 vielen de Amerikanen en Britten Sicilië binnen. De aanval verliep succesvol en op 17 augustus was Sicilië volledig in handen van de geallieerden. Direct werd de invasie van Italië voorbereid, die op 3 september plaatsvond. De Italiaanse regering – oorlogsmoe – gaf zich vijf dagen later over. De Duitsers waren hier echter op voorbereid en trokken vanuit Noord-Italië het land binnen.

De geallieerde opmars stokte eind 1943 bij de door de Duitsers opgeworpen Gustav-linie ten zuiden van Rome. De Duitse verdediging van het beroemd geworden heuvel Monte Cassino bleek voor de geallieerden niet te breken.

De verdere opmars door Italië werd vanaf 6 juni 1944 – D-Day – van ondergeschikt belang geworden belang voor de geallieerden. Niettemin werd er wel doorgevochten en kwam de Italiaanse veldtocht uiteindelijk pas op 2 mei 1945 tot een eind, toen de Duitsers zich vlak voor het einde van de oorlog terugtrokken.

Britse troepen worden toegejuicht in het Siciliaanse dorp Militello op 15 juli 1943
Bron: Publiek domein

Het klooster van Monte Cassino ligt in puin nadat het op 15 februari 1944 is gebombardeerd door geallieerde troepen.
Bron: Bundesarchiv, Bild 146-2005-0004 / Wittke / CC-BY-SA

The invasion of Sicily

The Sicilian Campaign
Bron: Meer informatie

Meer over...