D-Day en Operatie Overlord

Periode: 6 juni – 30 augustus 1944

Citaat: Winston Churchill tegen zijn vrouw aan de vooravond van D-Day: Weet je dat wanneer je morgen wakker wordt, 20.000 mannen het leven verloren kunnen hebben?

Dagorder van generaal Dwight Eisenhower op D-Day: You will bring about the destruction of the German war machine, the elimination of Nazi tyranny over the oppressed peoples of Europe, and security for ourselves in a free world.
Volledige speech Eisenhouwer

Betrokken: Luitenant-kolonel Robert Cole en soldaat Robert Watts springen allebei in de vroege uren van D-Day als paratrooper achter de Duitse verdedigingslinies.

Flight Nurse Wilma "Dolly" Vinsant maakt niet lang na D-Day haar eerste evacuatievlucht naar de stranden van Normandië om gewonde soldaten terug te brengen naar Engeland.

Op 8 juni 1944 landt brigade-generaal Maurice Rose, als commandant van 2 Armored Division, op de stranden van Normandië. De weken daarna vechten hij en zijn mannen mee in Operatie Overlord.

Red Cross 'girl' Dorothy Jane Burdge landt een dikke maand na D-Day op Utah Beach en volgt vanaf dat moment de opmars van de fronttroepen.

Op 6 juni 1944 begon de grootste amfibische landingsoperatie uit de menselijke geschiedenis: operatie Overlord. In slechts 48 uur tijd werden met behulp van duizenden schepen en bijgestaan door 11.000 vliegtuigen bijna 200.000 geallieerde manschappen en een enorme hoeveelheid materiaal overgebracht van Engeland naar de Franse kusten in Normandië. Deze dag staat sindsdien algemeen bekend als D-Day. Hoewel de oorlog voor de geallieerden op die dag pas echt goed begon, kan zonder problemen worden gesteld dat D-Day het spreekwoordelijke begin van het einde was van de oorlog.

Het Duitse leger was goed voorbereid op deze invasie: langs de gehele Franse kust was een systeem van verdedigingswerken geplaatst, de zogenaamde Atlantikwall. Maar toch waren ze verrast: de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel dacht dat de aanval zou plaatsvinden bij Calais, waar het Kanaal het smalst was. (In de eerste dagen van juni was het weer daarnaast zo slecht dat hij op 4 juni naar Duitsland was vertrokken om thuis de 50ste verjaardag van zijn vrouw te vieren.)

De start van operatie Overlord bestond uit twee delen: een amfibische landingen op de stranden en een luchtlanding vlak achter de Duitse verdedigingslinie. Het allereerste doel was een zogenaamd bruggenhoofd te veroveren: een stuk gebied langs de Normandische stranden, waar troepen veilig konden landen en van waaruit de verdere opmars kon worden gestart.

De stranden waarop op 6 juni werd gevochten zijn stuk voor stuk legendarisch geworden. Van west naar oost waren dat Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach.

De invasie verliep in eerste instantie voorspoedig maar stokte na enkele dagen. De geallieerde legerleiding had over het hoofd gezien dat het Normandische landschap werd gekenmerkt door bocages: hoge heggen die de boerenvelden van elkaar scheidden.

Door deze enorme tactische blunder werd de geallieerde opmars enorm vertraagd om het landschap zich perfect leende voor een effectieve verdediging door het Duitse leger. De vooraf gestelde terreinwinstdoelen voor 11 juni – 5 dagen na D-Day – werden uiteindelijk pas op 25 juli bereikt. Maar toen ging het ook opeens veel sneller

Kleurenfoto van M4 Sherman-tanks op een landinsgvaartuig aan de vooravond van D-Day
Bron: Publiek domein

Infanteristen staan op het punt vanuit hun landingsvaartuig afgezette worden op Omaha Beach op D-Day
Bron: Publiek domein

Overzichtsfoto van de landing op Omaha Beach
Bron: Publiek domein

D-day

The Normandy Campaign
Bron: Meer informatie

Meer over...