De Atlantikwall

De Atlantikwall was een kustverdedigingslinie die de Duitsers hadden aangelegd met als doel een geallieerde invasie via de Noordzee en Atlantische Oceaan te voorkomen. De Linie liep van Lapland via Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk helemaal tot de grens met Spanje. De linie was in totaal 2685 kilometer lang.

De Atlantikwall was geen aangesloten muur van verdedigingswerken maar een systeem van strategisch gepositioneerde kustbatterijen, versperringen en ondersteuningsbunkers. De verdediging was voorzien van luchtafweer, antitankgeschut en geschut gericht op invasieschepen.

In Nederland waren de Festung Hoek van Holland en de Festung IJmuiden het belangrijkste – en daarmee meest zwaarbewapend. De eerste verdedigde de Nieuwe Waterweg en in het achterland de haven van Rotterdam, de tweede de haven van Amsterdam. Minder belangrijk waren Den Helder en Vlissingen.

Toen de geallieerde legers op 6 juni 1944 – D-Day – in Normandië op verschillende plekken door de Atlantikwall braken en ze in de daaropvolgende dagen een bruggenhoofd creeërden om verder Europa in te trekken, had de defensieve functie van de Atlantikwall in feite gefaald.

Restanten van de Atlantikwall zijn nog op verschillende plekken te zien in Nederland. Een goed uitgangspunt voor een bezoek zijn het:
Atlantikwall Museum in Hoek van Holland
(http://www.atlantikwall-museum.nl)
Het Atlantikwall Museum Noordwijk
(http://www.atlantikwall-museum.nl)
En het Atlantikwall Museum Scheveningen (http://www.atlantikwallmuseum.nl).

Generaal Friedrich Christiansen inspecteert de Atlantikwall fortificaties in Frankrijk.
Bron: German Federal Archive, Bild 101I-719-0204-06A / Johannes Hähle

Erwin Rommel inspecteert de Atlantik Wall samen met andere officieren.
Bron: German Federal Archive, Bild 101I-719-0243-33 / Jesse

Een 40.6 cm 'Adolf' kanon die de kust beschermd in Frankrijk.
Bron: German Federal Archive, Bild 101I-719-0204-03A / Johannes Hähle

Atlantikwall fortificaties in Frankrijk.
Bron: German Federal Archive, Bild 101I-364-2314-16A / Kuhn

Meer over...