De bevrijding van Zuid-Limburg

Periode: 12 – 17 September 1944

Betrokken: George Brouilette wordt vermoedelijk in september toegevoegd aan 30 ‘Old Hickory’ Infantry Division en vecht mee bij de bevrijding van Zuid-Limburg.

Richard Wells sneuvelt op 9 september 1944 langs de grens van België en Nederland bij Maastricht en maakt de bevrijding van Zuid-Limburg dus net niet meer mee.

Na de bevrijding van Parijs op 25 augustus ging de opmars van het geallieerde leger voortvarend verder. Op 3 september werd Brussel bevrijd en op 4 september Antwerpen. Nederland maakte zich op 5 september op voor de bevrijding. Door de wilde geruchten die die dag de ronde deden dat Nederland binnen twee dagen ook bevrijd zou zijn, staat die dag bekend als Dolle Dinsdag.

De werkelijkheid was echter veel minder positief: de geallieerde troepen die tot in België hadden weten door te dringen waren helemaal niet sterk genoeg om heel Nederland te bevrijden. De overgrote meerderheid van het leger bevond zich nog in Noord-Frankrijk. Door de snelle opmars begonnen bovendien de bevoorradingslijnen heel erg lang te worden. De Nederlandse vreugde bleek dus van korte duur. Het grootste deel van Nederland zou pas in 1945 bevrijd worden.

Niettemin was de bevrijding van Zuid-Nederland aanstaande. Die begon op 12 september toen Amerikaanse soldaten in het uiterste puntje van Zuid-Limburg het dorpje Mesch – niet ver van Margraten – innamen. Aan het einde van de dag was de gehele (voormalige) gemeente Noorbeek bevrijd. In de dagen daarna volgden onder andere Maastricht (14 september), Heerlen (17 september) en Kerkrade (5 oktober).

Vanaf 17 september begon ook de bevrijding van Noord-Brabant en vanaf 20 september de bevrijding van Zeeland. Begin december was het overgrote deel van Nederland ten zuiden van de grote rivieren bevrijd.

Zuid-Limburg werd bevrijd door de Amerikaanse 30 ‘Old Hickory’ Infantry Division en de 2 Armored Division ‘Hell on Wheels’.

De Old Hickory divisie trekt Maastricht binnen
Bron: onbekend

Kaart van de bevrijding van Zuid-Limburg
Bron: www.wegnaardebevrijding.nl

Dansende vrouwen in Rotterdam op Dolle Dinsdag
Bron: Publiek domein

Weg naar de bevrijding
Bron: meer informatie

Meer over...