Operatie Cobra & de bevrijding van Parijs

Periode: 25 Juli – 25 augustus 1944

Citaat: Britse generaal Sir Alan Brooke: Attended a thanksgiving service for the liberation of Paris. Hearing the Marseillaise gave me a great thrill. France seemed to wake again.

Betrokken: Generaal-majoor Maurice Rose neemt als bevelhebber van 3 Armored Division deel aan Operatie Cobra en de bevrijding van Parijs.

Engineer Richard Wells van het 82nd Engineer Combat Battalion bevindt zich tijdens Operatie Cobra in de buurt van het stadje Saint Lô en daarmee vlak bij het front. Hij zal het enorme bombardement op de Duitse verdedigingslinies gezien en gehoord hebben en zijn meegetrokken in de opmars de dagen daarna.

Na een enorme vertraagde opmars in de 7 weken na D-Day besloot de geallieerde legerleiding op 25 juli Operatie Cobra van start te laten gaan. Doel was om een uitbraak uit het Normandische bocage-landschap te forceren bij de Franse stad St. Lô.

De aanval begon met een enorm bombardement door B-17 en B-24 bommenwerpers op de Duitse verdedigingslinie, gevolgd door een aanval van onder andere 2 Armored Division en 1 Infantry Division. Het resultaat was binnen enkele dagen zoals gehoopt: de Duitsers werden teruggedrongen en op 31 juli konden de geallieerde legers beginnen in hun verdere opmars in Noordwest-Frankrijk.

Voor hen lag een open landschap waar men veel sneller kon oprukken dan tot dan toe in het Normandische heggenlandschap. Er was weliswaar Duitse tegenstand, maar de numerieke overmacht van de Amerikanen in de lucht en op de grond begon eindelijk zijn vruchten af te werpen. Op 25 augustus werd Parijs bevrijd. De weg naar de Duitse grens lag nagenoeg open.

Amerikaanse soldaten rukken op tijdens Operatie Cobra
Bron: Publiek domein

De bevrijding wordt eind juli 1944 gevierd in Parijs
Bron: Publiek domein

The Battle for Paris

Meer over...