De Sherman tank

De M4 Sherman tank – meestal kortweg: Sherman tank – werd vernoemd naar de Amerikaanse generaal William T. Sherman die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog voor de Noordelijken vocht. Het was de meest gebruikte tank door de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. In totaal werden er zo’n 49.000 van geproduceerd.

De tank Er waren verschillende varianten van de Shermatank. Bijna allemaal hadden ze als hoofdbewapening een 75 mm-kanon. De tank was erg hoog waardoor hij een gemakkelijk doelwit was voor vijandelijke tanks en antitankgeschut. Daarnaast was de bepantsering, vooral aan de achterkant, erg dun waardoor brandstof en motor en de hoog opgeslagen munitie snel vlam konden vatten.

De Sherman kreeg daardoor de bijnamen Tommy cooker en Ronson omdat er zoveel tankbemanningen in verbrandden. (Ronson was een aanstekermerk. De slogan van Ronson was: Lights First Every Time)

Later in de oorlog werden waterzakken rond de munitie gehangen, een simpele maatregel waardoor de kans dat een tank na een voltreffer in brand vloog gereduceerd werd van 60% tot 15%.

Dwarsdoorsnede van een Sherman tank
Bron: Malyszkz

Sherman tank in Normandië
Bron: Publiek Domein

Een Shermantank van de Britten, een zogenaamde Sherman Firefly. Deze was uitgerust met het bijzonder krachtige Britse 17-ponder kanon.
Bron: Publiek Domein

Meer over...