1947: Margraten blijft begraafplaats

In 1947 besloot de Amerikaanse regering om van de begraafplaats van Margraten een definitieve begraafplaats te maken voor gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Voor het ontwerp van de begraafplaats werd opdracht verleend aan het architectenbureau Shepley, Bulfinch, Richardson en Abbott uit Boston, Massachusetts. Voor het ontwerp van het landschap werden de landschaparchitecten Clark, Rapuano en Halleran uit New York uitgekozen.

De niet-Amerikaanse doden werden verplaatst naar elders: de Russen werden herbegraven op de Erebegraafplaats Amersfoort, de Duitsers op de militaire begraafplaats in YsselSteyn. De Amerikaanse soldaten die begraven lagen op de tijdelijke begraafplaatsen Son en Molenhoek (voor gesneuvelden tijdens Operatie Market Garden werden overgebracht naar Margraten, waarmee het totale aantal Amerikaanse gesneuvelden steeg tot boven de 18.000.

Boek: ‘Van boerenakker tot soldatenakker’ vertelt het verhaal van de soldaten en lokale bewoners van Margraten die de aanleg van de begraafplaats zelf hebben meegemaakt.

Meer informatie.

De begraafplaats in 1947
Bron: Publiek domein / Collectie Stichting Akkers van Margraten

Meer over...