Periode: 10 mei – 22 juni 1940
Citaat: Adolf Hitler in een toespraak aan zijn generaal op 9 juni 1940: Heren, u staat op het punt de grootste overwinning aller tijden zien.
De 6 maanden durende Schemeroorlog ( eindigde in de nacht van 8 en 9 april 1940 toen het Duitse leger Denemarken en Noorwegen binnenviel (Operatie Weserübung). Vanaf dat moment was – zo realiseerde iedereen zich – het slechts een kwestie van tijd voordat ook Frankrijk, België en Nederland zouden worden aangevallen.
Die aanval kwam een maand later - op 10 mei 1940 – toen het Duitse leger Nederland, België en Luxemburg binnenviel (Operatie Fall Gelb). Daarbij maakten de Duitsers gebruik van de door hen bedachte revolutionaire Blitzkrieg-tactiek: een gecombineerde aanval van oprukkende pantserdivisies (gemotoriseerde landmacht met zwaar geschut) en precisiebombardementen door de luchtmacht.
De Blitzkrieg-tactiek werkte: de Nederlandse regering gaf zich over op 15 mei, de Belgische op 28 mei. Nadat het Duitse leger eind mei de Noordzeekust had bereikt en Noord-Frankrijk deels had ingenomen boog het Duitse leger af richting zuiden met als doel de rest van Frankrijk in te nemen (Operatie Fall Rot).
Ook nu ging stootten de Duitse troepen razendsnel door, mede omdat ze de Frans Maginotlinie – die Frankrijk tegen Duitsland moest beschermen – voor een groot deel omzeilden. Daarmee was Frankrijk’s belangrijkste verdedigingsmiddel een lege huls geworden. Op 22 juni tekenden het Duitse en Franse leger een wapenstilstand, waarbij Frankrijk 60% van haar grondgebied afstond aan Duitsland. De ondertekening van de wapenstilstand vond – zeer symbolisch – plaats in dezelfde treinwagon, waarin Duitsland in 1918 haar overgave aan de geallieerden had getekend. Maar nu waren de kaarten gewisseld. Met dank aan de Blitzkrieg-tactiek.
Hitler paradeert door Parijs op 23 juni 1940, een dag nadat de Fransen en Duitsers een wapenstilstand hebben getekend
Bron: Bundesarchiv, Bild 183-H28708 / CC-BY-SA
Hitler in parijs