WOII gaat van start

Periode: 1 september 1939 – 8 april 1940

Citaat: Adolf Hitler in Mein Kampf (1925): Duitsland zal of een wereldmacht of helemaal niets zijn.

1 September 1939 wordt algemeen gezien als de begindatum van de Tweede Wereldoorlog. Op die dag voerde de Duitse luchtmacht een bombardement uit op Warschau en viel het Duitse leger Polen binnen. Het Russische leger viel het land binnen op 17 september. Het Poolse leger was in alles de mindere van zijn grote rivalen. Na een maand vechten volgde op 6 oktober de onvermijdelijke overgave.

De inval van Polen kwam niet onverwacht. Duitsland was al jaren bezig met de versterking van haar leger en de uitbreiding van haar grondgebied. De belangrijkste gebeurtenissen voorafgaand aan het begin van de Tweede Wereldoorlog waren – in 1938 - de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland en de inval van het Duitse leger in Sudetenland in Tsjecho-Slowakije.

Ondanks dat Engeland en Frankrijk al op 3 september de oorlog aan Duitsland verklaarden, stuurden ze geen troepen. Tussen 6 oktober 1939 en 8 april 1940 - 6 maanden lang - vonden er bijna geen oorlogshandelingen plaats. Deze periode staat dan ook bekend als de phoney War of drôle de guerre: de nepoorlog of schemeroorlog. De geallieerden hoopten dat de oorlog met een sisser zou aflopen en begingen daarmee een kapitale blunder: Hitler was nog maar net begonnen. De phoney war gaf hem de tijd om extra kracht op te doen. Op 8 april 1940 viel het Duitse leger Denemarken en Noorwegen binnen en was de oorlog onvermijdelijk.

Poolse infanteristen in 1939
Bron: Wikipedia

Een overlever van het bombardement op Warschau
Bron: Publiek domein

De Duitse invasie in Polen van 1939

Meer over...