De opmars naar Berlijn

Periode: April 1945

Adolf Hitler: Als we de oorlog verliezen zal de Duitse natie ook vergaan. Het is niet nodig om aandacht te schenken aan de behoeften van het volk. Zij die de gevechten overleven zijn de inferieuren, want de besten zullen zijn gesneuveld.

Betrokken: Generaal-majoor Maurice Rose sneuvelt op 30 maart 1945 bij Paderborn.

Red Cross ‘girl’ Dorothy Jane Burdge komt op 1 mei 1945 om tijdens een pleziertochtje met het einde van de oorlog in zicht.

Flight Nurse Red Cross ‘girl’ Wilma ‘Dolly' Vinsant komt op 14 mei 1945 om als haar vliegtuig neerstort.

Nadat de Amerikaanse, Britse en Canadese legers de Rijn eind maart op verschillende plekken waren overgestoken, kreeg de geallieerde opmars een tot dan toe ongekend hoog tempo. Binnen een maand waren de troepen tot circa 100 kilometer van Berlijn gevorderd.

Het Russische leger had zich aan het oostfront inmiddels ook een weg gebaand naar de Duitse hoofdstad en arriveerde daar net iets eerder als de geallieerde troepen die uit het westen kwamen. Op 16 mei begon de Russische opmars naar Berlijn. 2 Weken later waren ze doorgedrongen tot in het centrum van de stad. Het was nu nog maar een kwestie van dagen totdat Berlijn zou vallen.

Voor Hitler was inmiddels duidelijk dat hij de oorlog had verloren. Op 29 april trouwde hij als laatste daad nog met Eva Bruin, de dag erna pleegden ze samen zelfmoord. Op 1 mei volgden Joseph Goebbels en zijn vrouw hun voorbeeld, nadat ze eerst hun zeven kinderen hadden vermoord. Op 2 mei gaf de Duitse bevelvoerder – generaal Weidling - zich over.

Russische soldaten hangen de Russische vlag uit in Berlijn.
Bron: Bundesarchiv, Bild 183-R77767 / CC-BY-SA

Meer over...