Pearl Harbor

Periode: 7 december 1941

Citaat: Herinnering van kapitein Mitsuo Fuchida, bevelhebber van de Japanse luchtaanval op Pearl Harbor: Ik bleef naar de lucht boven de haven kijken en de activiteit op de grond. Alleen de Japanse vliegtuigen waren in de lucht, en er was geen enkele aanwijzing dat er een luchtgevecht zou plaatsvinden. Schepen in de haven leken nog in diepe slaap.

Op 7 december 1951 voltrok zich in de Pacifische Oceaan de grootste ramp voor de Amerikaanse marine uit de geschiedenis. Op die dag voerde de Japanse Keizerlijke Marine een verrassingsaanval uit op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, gelegen op het eiland Oahu in de Hawaii-archipel. Doel van de aanval was de Amerikaanse vloot in de Pacificische Oceaan te vernietigen zodat Japan er vrijspel zou hebben. Dat was voor hen nodig om verzekerd te zijn van een blijvende aanvoer van grondstoffen voor de oorlog, waaronder bijvoorbeeld olie uit Nederlands-Indiƫ.

De aanval door circa 450 vliegtuigen op Pearl Harbor kwam voor de Verenigde Staten als een complete verrassing. Met enorme verliezen als gevolg: 2402 Amerikaanse soldaten kwamen om het leven, meer dan 10 schepen zonken en 188 vliegtuigen werden vernietigd.

Tot dan toe hadden ver Verenigde staten zich bewust afzijdig gehouden van de oorlog, maar door deze aanval werden ze er per direct in mee gesleept. per direct in volle oorlog met Japan. Dezelfde dag nog werd de oorlog verklaard aan Japan; op 9 december volgde een oorlogsverklaring aan Duitsland vanwege hun U-boot-aanvallen op de Amerikaanse handelsvloot in de Atlantische Oceaan.

Door de aanval op Pearl Harbor werd Amerika hard getroffen, maar absoluut niet gebroken. De Amerikaanse moraal kreeg er eerder een enorme oppepper door. En die was hard nodig in de volgende oorlogsjaren...

Blik over Pearl Harbor vanuit een Japans vliegtuig aan het begin van de aanval
Bron: Publiek domein

De USS Arizona zinkt. 1177 bemanningsleden vonden de dood
Bron: Publiek domein

Een Japanse bommenwerper
Bron: Publiek domein

Affiche van de film Pearl Harbor

News Parade: Bombing of Pearl Harbor

Meer over...