Amelia Earheart

Amelia Earhart was een beroemde pilote die als eerste vrouw ter wereld over de Atlantische én de Grote Oceaan vloog, in respectievelijk 1932 en 1935.In 1928 was ze al de eerste vrouw die als passagier de Atlantische Oceaan overstak.

In 1937 wilde ze met navigator Fred Noonan de – tot op dat moment - langste vlucht ooit uitvoeren: een vlucht rond de aarde van 47.000 km lengte. Ze vertrokken op 1 juni en na verschillende stops in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië, kwamen ze op 29 juni aan in Nieuw-Guinea. Op dat moment hadden ze ca 35.000 km afgelegd en resteerde nog 12.000. De laatste etappe voerde geheel over de Grote Oceaan.

Op 2 juli steeg het tweetal op op weg naar het piepkleine eiland Howland. EArhart en Noonan kwamen er echter nooit aan. Wat er precies is gebeurd is tot de dag van vandaag een mysterie, maar men gaat er van uit dat het vliegtuig – mogelijk na een navigatiefout – in de zee is gestort.

Earhart was voor veel vrouwen een inspiratiebron. Een bekende uitspraak van haar, die ze deed voordat ze aan haar vlucht om de wereld, was: "Begrijp alsjeblieft dat ik me heel goed bewust ben van de risico's. Ik wil het doen omdat ik het wil doen. Vrouwen moeten dingen proberen, zoals mannen dingen hebben geprobeerd. Als ze falen, is hun mislukking alleen maar een uitdaging voor anderen."

Ze zette zich ook actief voor het populariseren van vliegen voor en door vrouwen en in meer algemene zin voor vrouwenrechten en –emancipatie.

van Amelia Earheart
Bron: Publiek Domein

Filmaffiche Amelia (2009)
Bron: Publiek Domein

Kaft van Amelia Earhart’s populaire boek ‘The fun of it’
Bron: Publiek Domein

Meer over...