Baileybruggen

Baileybruggen zijn een soort prefab bruggen die ter plekke – waar nodig – in elkaar worden gezet. Het basis van het ontwerp is een vakwerkconstructie, waarbij gestandaardiseerde bouwelementen worden gebruikt.

De brug werd begin jaren ’40 ontworpen door de Brit Donald Bailey, als burger werkzaam voor het Britse ministerie van defensie en in zijn vrije tijd modelbrugbouwer. Nadat hij zijn model aan zijn superieuren had laten zien werd de Baileybrug direct op talloze plekken gebruikt door de geallieerde strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een Baileybrug is ontworpen om zonder bijzonder gereedschap en hijskraan in elkaar gezet en geplaatst te kunnen worden. Een Baileybrug werden op de oever in elkaar gezet en daarna over het water geschoven.

De geallieerde genietroepen konden verschillende soorten bruggen bouwen: voetbruggen, pontonbruggen en Baileybruggen. Baileybruggen waren het stevigst en werden gebruikt om zwaar materieel over een kanaal of rivier te transporteren.

In Zuid-Limburg legde 82 Engineer Combat Battalion een Baileybrug bij Kanne en Maastricht aan. Beiden zijn geschilderd door Henry J. MacMillan.

De assemblage van de brug bij Kanne ging in eerste instantie niet goed: de brug zakte door en belandde in het water. Bij een tweede poging werd een boot als ondersteuning gebruikt, toen lukte het wel.

Voor meer informatie over Baileybruggen, klik hier.

Donald Bailet met een schaalmodel van een Baileybrug
Bron: Publiek domein

Assemblage van een Baileybrug bij Kanne
Bron: Publiek domein / US Army Signals Corps / Collectie Arie-Jan van Hees

Gepantserde bulldozers duwen de Baileybrug over het Albertkanaal
Bron: Publiek domein / US Army Signals Corps / Collectie Arie-Jan van Hees

De doorgezakte brug

Bij een 2de poging wordt een schip gebruikt als 'ondersteuning'
Publiek domein / US Army Signals Corps / Collectie Arie-Jan van Hees

Laatste werkzaamheden aan de Baileybrug
Publiek domein / US Army Signals Corps / Collectie Arie-Jan van Hees