De bevrijding

Periode: 5 – 8 mei 1945

Onbekend: Well boys, it’s all over. The war’s over.

Koningin Wilhelmina, bevrijdingstoespraak: Eindelijk zijn wij weer baas op eigen erf en aan eigen haard. Luister hier de hele toespraak.

Op 25 april schudden soldaten van de geallieerde en Russische legers elkaar voor het eerst de hand bij de stad Torgau langs de Elbe. Op 30 april pleegde Hitler zelfmoord. Op 2 Mei gaf Berlijn zich over.

De oorlog was afgelopen, de Duitsers verslagen. Dat realiseerde de laatste Nazi-kopstukken zich ook. Op 7 mei gaf het Duitse opperbevel zich over. Generaal Alfred Jodl tekende namens de Duitsers te Reims de overgave in de aanwezigheid van Dwight D. Eisenhower, de opperbevelhebber van de geallieerden.

De formele capitulatie zou plaatsvinden op 8 mei. Die dag wordt dan ook door veel landen gevierd als bevrijdingsdag, of Victory in Europe Day. In Nederland wordt de bevrijding op 5 mei gevierd omdat de Duitse troepen in Nederland op die dag capituleerden.

De oorlog had meer dan 5 jaar geduurd, Europa in puin gelegd en tientallen miljoen slachtoffers geëist, zowel militairen als burgers.

Amerikaanse (l) en Russische (r) soldaten ontmoeten elkaar bij de Elbe
Bron: Onbekend

Generaal Alfred Jodl tekent de overgave
Bron: Onbekend

Meer over...