1 2 3 4
1

Gestationeerd in Engeland

Bury St. Edmunds, Suffolk, Dec. 1942

Na het volbrengen van hun Flight Training werden Edward & James in december 1942 vanuit de VS overgeplaatst naar Engeland. De broers waren ingedeeld Luchtfoto van vliegveld Bury St. Edmunds in Suffolk (1955) bij het 452 Bombardment Squadron. Hun B-26 Bomb Squadron op volle sterkte bestond uit 16 toestellen en 377 mannen. Nadat hun toestellen in maart 1943 ook waren gearriveerd, werd er gestart met verdere oefeningen.
Dat bleek hard nodig: de meeste net

afgestudeerde vliegeniers bleken nog maar weinig ervaring te hebben met formatievliegen en een aantal van de boord- schutters had nog nooit met een machinegeweer tijdens een vlucht geschoten!

Ook moest er geoefend worden met zero altitude – vlak boven de grond – vliegen. Dat bevorderde de trefkans van een bombarde- ment enorm, maar was wel veel gevaarlijker.

2

De eerste missie

Velsen, 14 mei 1943

In het voorjaar van 1943 was 322 Bombardment Group volledig operationeel en klaar om een eerste missie te vliegen. Die vond plaats op 14 mei 1943. Hoewel de broers Norton nog geen deel namen hieraan, zullen zij de missie ongetwijfeld van minuut tot minuut hebben gevolgd. Doelwit was een elektriciteitscentrale bij Velsen.

Tijdens hun zero altitude vlucht werd de formatie van 12 B-26s twee keer onder vuur genomen door Duits luchtafweer- geschut – FLAK – langs de Atlantikwall. Meerdere toestellen werden zwaar beschadigd, maar allen konden hun bommen laten vallen en keerden terug naar Engeland.

De missie leek in eerste instantie geslaagd, maar twee dagen nadien bleek dat toch niet het geval. De afgeworpen bommen waren – volgens afspraak met de Nederlandse regering – voorzien van een vertragingsontsteking van 30 minuten. Dat gaf Nederlandse burgers de tijd om weg te komen voordat de bommen ontploften. Die vertraging gaf de Duitsers echter ook de kans om de bommen tijdig onschadelijk te maken.

3

De tweede missie

Noordzee, voor de kust van IJmuiden, 17 mei 1943

Na de mislukte missie van 14 mei besloot de legerleiding direct een nieuw bombardement uit te voeren. Iedereen was verbijsterd: een nieuwe poging zo kort na een eerste poging was een zelfmoordmissie. Maar in het leger is een order een order, dus vertrokken op 17 mei weer 10 B-26's naar Velsen. Deze keer gingen ook Edward en James Norton mee.

Opnieuw werd de formatie direct bij de Nederlandse kust onder vuur genomen door FLAK. Binnen 10 minuten waren vijf toestellen door de Duitsers uit de lucht gesloten. Met nog maar 5 toestellen over – waaronder dat van Edward en James – vlogen de B-26’s verder richting hun doelwit. Ze lieten hun bommen per ongeluk vallen op de Zuidergasfabriek bij Amsterdam.

Weer werden de toestellen onder vuur genomen. Drie B-26’s stortten neer in de Noordzee, twee werden er neergehaald door Duitse Focke Wulf 190 jachtvliegtuigen. Edward en James overleefden de crash niet... De tweede missie van 322 Bombardment Group was uitgelopen op een drama.

4

Begraven in margraten

Margraten, na de oorlog

Edward Robertson Norton & James Arthur Norton Jr vonden allebei de dood op 17 mei 1943 in het kille water van de Noordzee. Ze waren op dat moment 22 jaar oud.

Vader en moeder Norton kregen op 19 mei twee berichten: Missing in action... Heel Conway leefde mee. Maandenlang hoorden ze vervolgens niets. Uiteindelijk kwam vader Norton erachter dat het vliegtuig van zijn zoons in de Noordzee was gestort. In september 1945 – meer dan 2 jaar na de ramp – hoorde hij van de burgemeester van Haarlem dat het lichaam van James op 26 juli op het strand was aangespoeld. Edward’s lichaam werd nooit teruggevonden.

Na de oorlog besloot de Norton-familie om Edward & James hun definitieve rustplaats in Margraten te laten vinden. Van de op 17 mei 1943 omgekomen bemanningsleden zijn er in Margraten 12 begraven, waaronder James Norton (P-16-5), Alvin Zeidenfeld (O-22-17) en Ralph MacDougal (P-22-3). De namen van 7 bemanningsleden staan vermeld op de Walls of the Missing, waaronder die van Edward Norton.

Edward en James werden in Conway – op de plaatselijke Lakeside Cemetery – herdacht met 2 cenotaven die zijn geplaatst ter nagedachtenis van de broers.